0746 942 597
rezistenta inalta! siguranta! termoizolare! preturi de fabrica!

Cum evitam capcanele intalnite in achizitia de tamplarie pvc cu geam termoizolant

 
    Cea mai des intalnita greseala in randul cumparatorilor de tamplarie termopan este aceea a achizitiei pe baza pretului pe metru patrat. Vanzatorii abili speculeaza aceasta greseala, fapt usor observabil in anunturile de mica publicitate din ziare si reviste.
 
Cel mai adesea pretul afisat acolo nu are nici o relevanta practica pentru ceea ce veti obtine dumneavoastra acasa deoarece:
  • preturile mici pe metru patrat se refera doar la ferestre fixe, fara deschidere. Cu exceptia cazului in care va construiti un bunker sau alt adapost antiatomic veti avea nevoie si de ferestre mobile. Pretul unui ochi de fereastra mobil este aproximativ dublu unuia fix dintr-un motiv foarte simplu: un ochi mobil cuprinde pe langa rama comuna cu un ochi fix si profilul de aripa mobila precum si feronerie (balamale, cremon, placute si zavoare pentru inchidere). 
  • pretul pe metru patrat nu este seminificativ nici in cazul aceluiasi tip de deschidere. Pretul unui ochi de geam este influentat in mod decisiv de profil si nu de sticla si de aceea preturile pentru ferestre cu suprafata mica sunt deosebit de mari. Cel mai bun raport se obtine deci in cazul ferestrelor cu dimensiuni patrate sau apropiata de patrat al caror perimetru sa nu depaseasca 6 metri. 
  • cel mai adesea pretul afisat nu include TVA, montaj si uneori nici transport, costuri ce vor trebui suportate tot de dumneavastra, costul final al unei lucrari putand fi sensibil mai mare decat estimarile dumneavoastra bazate pe pretul pe metru patrat capcana. 
     Un producator serios de tamplarie nu va va putea spune costul exact decat dupa prelucrarea unui tablou de tamplarie transmis de dumneavoastra sau masurat de catre reprezentantii sai. In orice alta situatie pretul spus din ochi este unul acoperitor chiar si pentru cea mai dezavantajoasa situatie din punctul de vedere al vanzatorului de tamplarie (este normal sa fie asa deoarece orice firma are drept scop final obtinerea de profit i nu de pierderi). 
 
     Orice sistem de tamplarie indiferent de tara de provenienta include elemente obligatorii (profile, garnituri, balamale, cremon, mecanism de inchidere), si elemente mai mult sau mai putin optionale (garnituri suplimentare, inchideri suplimentare, armaturi, profile de evacuare a apei). Cand comparati pretul la doua oferte este indicat sa stiti ce profile optionale cuprinde fiecare oferta in pretul afisat.
 
     Am intalnit deseori cazul in care vecini sau prieteni si-au montat tamplarie aparent identica ca marca dar rezultatul a fost foarte diferit, explicatia este simpla si consta tocmai in profilele suplimentare incluse sau nu de diversi producatori in tamplaria livrata. 
 
     Garantia oferita de fiecare producator este relevanta pentu calitatea ferestrelor si usilor pe care acestia le comercializeaza, ea are valoare insa doar daca peste un numar de ani acel producator va mai exista in piata pentru a va rezolva problemele aparute. De aceea o scurta documentare asupra istoricului firmei producatoare si eventual recomandarile altor clienti v-ar putea scuti de o potentiala problema. Piata este plina de producatori ce ofera preturi "bomba", garantii astronomice dar care dupa un an de zile lucreaza in cealalta parte a orasului sub un alt nume, pacalind un alt numar de clienti nestiutori. 
 
     Din cauza faptului ca inlocuirea tamplariei existente cu una termoizolanta presupune niste ocosturi destul de ridicate, foarte multi clienti se orienteaza spre cele mai ieftine produse, ignorand faptul ca tamplaria o data montata, ar trebui sa fie o investitie ce se amortizeaza in cel putin 20 de ani, deasemenea o greseala des intalnita este aceea a considera orice fel de tamplaire termoizolanta drept scumpa. Scumpa prin comparatie cu ce? Cu sistemul clasic de tamplarie de lemn si geam simplu. Cele doua tipuri de tamplarie nu suporta comparatie asa cum un automobil marca Mercedes nu poate fi comparat cu un Trabant. Sistemele de tamplarie termoizolante asigura o izolare termica de cel putin 5 ori mai buna, una fonica de cel putin 3 ori mai buna, au o rezistenta in timp de aproximativ 30 de ani, nu necesita vopsiri si lacuri repetate, se inchid etans pe doua sau trei randuri de garnituri, au cel putin doua puncte de inchidere, sunt nepermisive la vant si infiltrarilor datorita precipitatiilor.
 
Ce este geamul termopan?
 
    Geamul termopan este denumirea populara pentru un sandwich format din doua foi de sticla lipite perimetal prin intermediul unei baghete de aluminiu si al unor sigilanti de tip membrana cauciucata. Rezultatul este un geam cu caracteristici de izolare termica deosebita care pastreaza transparenta necesara spatiilor vitrate. Si acest produs poate fi intalnit sub diverse calitati care vor influenta in mod evident pretul tamplariei. In primul rand sticla folosita poate fi trasa sau float. Cea trasa se obtine printr-un proces mai primitiv si are mult mai multe deficiente de claritate fiind des intalnite deformarile de imagine sau efectul de curcubeu. Sticla float este mai scumpa insa elimina aceste neajunsuri. 
 
    Grosimea baghetei de aluminiu folosita la sigilarea sticlei isi pune si ea amprenta asupra pretului final. Va recomandam sa achizitionati tamplarie al carei geam sa aiba o bagheta de 16 mm grosime. Doar in acest caz se obtine un mediu interior suficient de voluminos pentru a izola bine incaperile de temperaturile de afara. Un element important este si sigilantul folosit la imbinarea foilor de sticla, unul de calitate este Tyokol, in timp ce cel uzual de tip Hotmelt este mai ieftin dar cu proprietati mult inferioare. 
 
     Grosimea foilor de sticla influenteaza si ea caracteristicile termice dar mai ales cele de rezistenta la impact ale geamului termopan. Cel mai des folosit este geamul de 4 mm suficient de rezistent pentru ferestrele uzuale ale unei case. Pentru vitrine, terase sau ochiuri de geam de peste 2 m  este indicat sa folositi macar geam de 6 mm sau chiar tip duplex. Rezistenta la efractie poate fi marita si prin intermediul unei folii speciale antiefractie aplicata pe interiorul foii exterioar de geam inaintea sigilarii. In cazul in care tamplaria este montata inclinat sau in medii cu risc sporit (gradinite, spitale, institutii publice), sticla folosita trebuie securizata in prealabil astfel incat in cazul spargerii cioburile rezultate sa nu puna in pericol viata celor aflati in apropiere. Toate aceste optiuni se vor reflecta in pretul final al tamplariei in cazul in care situatia o cere. 
 
Tipuri de geam
 
     Variatiile de mai sus se refera doar la functionalitatea geamului. Din punct de vedere estetic putem avea geam clar (cel mai des intalnit), colorat in masa, reflexiv, mat (sablat) sau cu diverese modele si baghete ornamentale.
 
Avantajele geamului LowE
     Sticla tip LowE este un caz special al tamplariei termoizolante ce se impune din ce in ce mai mult pe piata datorita excelentelor calitati de izolare termica. Denumirea de LowE, se traduce prin emisivitate redusa, adica un transfer de caldura prin suprafata vitrata mult redus, si este obtinuta prin tratarea unei foi de geam cu solutie speciala de nitrat. Deoarece pretul este doar cu putin mai scump decat al geamului simplu, iar performantele termice sunt mult sporite, va recomand cu "caldura" sa achizitionati acest tip de geam termoizolant.
 
     Pentru imbunatariea izolarii termice dar mai ales pentru cea fonica, intre foile de geam se poate introduce un gaz inert, ca de exemplu argonul, mobilitatea redusa a moleculelor ce compun acest gaz asigura o deosebita reducere a zgomotului preluat in casa prin intermediul ferestrelor. 
 
     Ca un supliment al celor spuse mai sus, mentionam ca in proiectul de lege privitor la tamplaria termoizolanta se recomanda ca geamul termoizolant sa aiba o bagheta de cel putin 16 mm si sa fie de tip LowE. In cazul in care acest proiect de lege va fi aprobat, recomandarile noastre se vor transforma in cerinte obligatorii.
 
Tipuri de profile folosite in realizarea tamplariei termoizolante
     Denumirea de "termopan" include o gama larga de tipuri de profile ce pot fi folosite in realizarea tamplariei, le vom expune pe scurt aici, cu evidentierea diferentelor dintre ele, fiecare urmand a fi detaliat in paginile urmatoare. Asadar putem avea profile din lemn, din lemn stratificat, din PVC, din aluminiu fara cu si fara baterie termica. 
 
     Din punct de vedere al izolarii termice, cel mai bun coeficient de izolare il au profilele de PVC, daotrita faptului ca imbinarile la colturi sunt realizate prin sudare si nu prin strangere si mai ales datorita ineritei termice specifice maselor plastice.
 
     Din punct de vedere al costurilor, cele mai ieftine sunt lemnul simplu si aluminiul fara bariera termica, insa slaba rezistenta in timp a primului si coeficientul mic de izolare al celui de-al doilea le fac solutii nerecomandabile. Dintre celelalte cel mai accesibil este PVC-ul alb, dealtfel si cel mai utilizat in cazul locuintelor familiare de tipul apartamentelor de bloc. 
 
     Din punct de vedere al variatiei coloristice, esteticii si posibilitatilor arhitecturale, aluminiul este lider detasat, putand fi obtinut intr-o gama nelimitata de culori, cu un luciu specific metalelor, rezistenta deosebita la variatiile de temperatura si posibilitatea obtinerii celor mai ample deschideri si celor mai diverse forme atipice (trapez, triunghi, arc de cerc, cerc). 
 
     Din punct de vedere al rezistentei in timp, profilele de lemn stratificat au o garantie medie de 10 ani, cele de PVC de 30 de ani, iar cele de aluminiu de cel putin 50 de ani. 
 
     In functie de cerintele specifice la care trebuie sa se alinieze tamplaria dumneavoastra precum si de bugetul disponibil sunteti in masura acum sa alegeti sistemul care va avantajeaza cel mai bine.
 
Sugestii practice
 
     Primul pas in achizitionarea de tamplarie termopan ar fi acela al stabilirii tipului de profile ce se vor potrivi cel mai bine nevoilor de izolare, pretentiilor de ordin estetic al fiecaruia dintre noi. Odata stabilit acest aspect ar fi bine sa luam niste cote aproximative al golurilor de fereastra si usa ce se doreste a fi schimbate, precum si a impartirii in ochiuri fixe si mobile ale acestor ochiuri. Va recomand sa nu stabiliti impartirea in ochiuri fixe si mobile pe baza deschiderilor existente in vechea tamplarie de lemn, deoarece rezultatul va fi unul deosebit de scump, pentru ca asa cum am explicat mai inainte, mobilitatea costa foarte mult in cazul tamplariei termoizolante. O sugestie practica este sa observati ceea ce va place si nu va place la "termopanul" montat de un vecin sau un prieten al dumneavoastra, si eventual sa cereti niste recomandari de la acestia privitoare la tamplaria pe care deja o are. Experienta lui va va scuti de riscul de a fi pacaliti si de timpul pierdut in cautarea solutiei optime. Dupa ce si acest pas a fost facut ar trebui sa consultati cel putin doua trei oferte (ce a cumparat prietenul sau vecinul dumneavoastra putand sa se fi schimbat intre timp), sa le comparati cu atentie pentru a o stabili pe cea mai avantajoasa, si sa nu va lasati pacalit de talentele si reprezentatiile actoricesti ale diversilor vanzatori de tamplarie.
 
      Este obligatoriu sa cereti informatiile despre provenienta exacta a profilelor si feroneriei, tipul de geam si sigilant folosit in cazul sticlei, coeficientul de izolare al tamplariei, termenul de garantie al tamplariei, alte costuri ascunse ale ofertei. Orice producator care se respecta ar trebui sa aiba agrement emis de Comisia Nationala de Expertiza in Constructii pentru tamplaria produsa, precum si certificari din partea producatorului profilelor si a feroneriei. Un avantaj suplimentar este cazul in care producatorul de tamplarie detine un agrement de calitate tip ISO9001 in realizarea acestei activitati.
 
     In momentul in care va aflati in fata unui vanzator de tamplarie termopan veti fi supusi unei avalanse de termeni mai mult sau mai putini semnificativi pentru dumneavoastra. Cel mai adesea vanzatorul considera ca dumneavoastra aveti la fel de multa cunostinte despre tamplarie ca si el si nu se va opri sa va explice in termeni familiari ideile expuse. Pentru a evita aceasta situatie ar fi bine sa stiti urmatoarele:
 
  1. Procesul prin care intrati in posesia tamplariei ar trebui sa includa urmatorii pasi: masuratori facute de o persoana competenta, oferta de tamplarie, contractul, executia, transportul, demontarea vechii tamplarii (in cazul in care aceasta exista) si montarea noii tamplarii termoizolante. Aveti grija ca toate aceste etape sa fie incluse in pretul propus de catre vanzator. 
  2. Orice fereastra trebuie sa includa profile, feronerie, geam, precum si accesorii in functie de specificatiile dumneavoastra (pervaze, rulori si plase impotriva insectelor). Aveti grija sa verificati calitatea fiecareia din aceste componente prin intrebari adresate vanzatorului.
  3. Profilul obligatoriu sa existe in orice fereastra este rama, numita si toc. In cazul deschiderilor mobile, pe langa toc apare si aripa de fereastra numita si anta sau canat. Doua ochiuri adiacente care se deschid (numite uzual dublucanat) sunt unite printr-un profil special numit inversor sau stulp. Traversele verticale sau orizontale care separa ochiurile de geam sunt cunoscute sub numele de montant sau teu. In cazul in care ramele trebuie sa cuprinda un unghi, se foloseste un profil de schimbare de unghi. Doua rame de PVC adiacente trebuisc cuplate printr-un profil de cuplare tip H in cazul in care sunt de mici dimensiuni, iar in cazul in care dimensiunile sunt destul de ample se foloseste un profil de cuplare si preluare a dilatatiei. 
  4. Geamul termopan se codifica printr-un sir de forma "6-14-4" cu explicatia ca foaia exterioara ar avea 6 mm grosime, bagheta interioara de aluminiu 14 mm, iar foaia de sticla interioara are 4 mm grosime. Geamul simplu se numeste clar, putand exista si varianta LowE, LowE cu argon, colorat in masa sau reflexiv nuanta bronz, gri sau albastru.
 
 

 

parteneri

Gealan Maco Hoppe Ramplast Roto Saint-Gobain Glass BKS